tirsdag, januar 24, 2017

Aftenposten: Huawei. Kollektivet som knuser Ericsson - og snart Apple


Kollektivet som knuser Ericsson - og snart Apple
TEKNOLOGI: 
De suser frem som et damplokomotiv i IT-verdenen, og har med sin enestående vekst på 40 prosent avsatt Ericsson fra nettronen. 
Neste mål: Å knuse Apple.
Alt er hvitt. Gulv, tak, vegger, møbler. Selv jakken over skuldrene til kvinnen som viser oss rundt en av Huaweis mange kontorkomplekser i Shenzhen i Kina, er kritthvit.
- Alles øyne er vendt mot Kina nå, sier vår guide Wency Wang, med et smil like hvitt som omgivelsene.
I telekombransjen er i alle fall alles øyne helt klart rettet mot Huawei. Mens Ericsson er nødt til å stenge fabrikker, si opp flere tusen mennesker og risikerer milliardbøter for mistenkt korrupsjon, kunne konkurrenten Huawei notere et rekordår i fjor, skriver Svenska Dagbladet.
Et år som også markerer et tronskifte i bransjen. I april i fjor presenterte Huawei salgstall på nettsiden som betyr at de gikk forbi de nordiske veteranene Ericsson og Nokia - og ble størst i verden. Veksten i fjor ble nesten 40 prosent. I så fall betyr det en omsetning på rundt 700 milliarder kroner.
Huawei har gått fra å være en copycat til å bli ledende innen forskning og utvikling. Og de har åpenbart ingen planer om å bare bli værende i sitt hjemmemarked, sier teleanalytiker Daniel Djurberg i Handelsbanken.
Mens Ericsson hviler på en tradisjonsrik historie, er alt nytt for Huawei. Siden opprettelsen i 1987 har selskapet vokst fra en ubetydelig forhandler av utenlandsk telekomutstyr, til en global gigant med virksomhet i 170 land.
Langs de palmeomkransede gatene i hovedkvarteret stiger et dusin kontorkomplekser, det eldste ble bygget i 2012. De ansattes gjennomsnittsalder er utrolige 30 år, forteller Wang.
De fleste bedrifter ønsker ansatte med erfaring når de rekrutterer. 
Det vil ikke vi. Vi vil ha studentene, de unge og sultne. Og de vil hit, sier hun.
Tre direktører på skift
Huaweis eierstruktur og styringsmodell er trolig de punktene hvor selskapet skiller seg mest fra Ericsson. Huawei eies i sin helhet av sine ansatte. 85.000 av totalt 180.000 ansatte på verdensbasis er deleiere i selskapet. 
Den 72 år gamle grunnleggeren Ren Zhengfei eier mest: 1,42 prosent.
Styringsmodellen er like ukonvensjonell: ingen i en høyere lederstilling - heller ikke konsernsjefen - sitter mer enn noen få år i samme stilling. Lederskapet veksler mellom tre administrerende direktører som sitter et halvt år hver, en unik modell som sikrer bedre avgjørelser, ifølge kommunikasjonssjef Joe Kelly.
Når fugler trekker, flyr de i en V-formasjon, hvor fuglen i midten tar den tyngste byrden. Men fuglene bytter med jevne mellomrom på å ta denne plassen. Det er akkurat det samme med en administrerende direktør. Én person kan ikke ta byrden på ubestemt tid, sier han.
Skal selge mer enn Apple
I 2015 vokste Huaweis mobiltelefonsalg med 87 prosent. Selskapets nye smarttelefonen Mate 9 er allerede utnevnt som den største utfordreren til Iphone, etter Samsungs problemer med sin Galaxy note 7. På bare to år vil Huawei gå forbi Apple i antall solgte telefoner, lovet selskapet i november.
- Vi har stor respekt for Apple, som produsent og konkurrent. Men vi har den tekniske kompetansen, vi har høykvalitetsproduktene, vi har muligheten, sier Joe Kelly, og fortsetter:
- Og vi ønsker å bli nummer én.
Det bare 30 år gamle kinesiske teleselskapet har gått frem som en dampveivals i IT-verdenen. Og de gjør det med en tilnærming som er radikalt forskjellig fra mange av konkurrentenes.
Noen eksempler: Huawei er ikke på børsen, har tre roterende administrerende direktører og vil i utgangspunktet ha alle leverandører innen selskapet, i stedet for å strømlinjeforme organisasjonen så mye som mulig.
Samtidig har Huawei en sjenerøs ordning for å dele overskuddet, der 85.000 ansatte sammen eier selskapet. Kanskje dette forklarer hvorfor de ansatte i Huawei i enkelte medieoppslag sies å jobbe veldig hardt, hoppe over ferier og jobber ubetalt overtid.
- Huawei vil gå forbi Samsung på mobiltelefoner og Cisco på entreprenørskap. Og det har gått forbi Ericsson og Nokia på trådløst nett. Så de har høye ambisjoner - og er unektelig en veldig tøff konkurrent, sier Daniel Djurberg.
Men Huawei har også sine problemer, sier Djurberg.
Det koster mye å vokse i den takten Huawei har vokst. Samtidig forventer de ansatte utbytte - og ryktene vil ha det til at i noen år har det vært vanskelig for Huawei å ha råd til.
- Og hvis vi får en negativ utvikling i det kinesiske markedet, rammer det aktører som Huawei ekstra hardt, sier Djurberg.
Fakta: Huawei etablert 1987
Huawei - Uttales: Ha-wei.
Et navn fullt av symbolikk. Hua betyr «skjønnhet», «ære» eller «Kina». 
Wei betyr «fange opp» eller «for». Bokstavelig talt betyr Huawei dermed ære og suksess.
Eller: For Kina.
Grunnlegger og CEO: Ren Zhengfei, 72
Huawei er delt opp i to hovedgrupper:
Huawei Consumer Business Group (BG) produserer blant annet mobiltelefoner, mobile bredbånd og hjem-enheter.
Selskapet er verdens største produsent av telekommunikasjonsutstyr, etter at Huawei kjøpte Ericsson i 2012.
Kollektivet som knuser Ericsson - og snart Apple

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar