Petter Fossan og møllesteinen
Hvorfor besøker jeg Fossan mølle og mølleren: Petter Fossan
Det starta hos Arntzen Bakeri på Frosta.
Vi var på tur til Tautra og hadde bestemt oss for å stoppe å handle: no godt te kaffen.
Da så jeg, Frostabrød, og ble nysgjerrig på hva det var.
Baker Arntzen kom ut og fortalte om to gamle kornsorter som de hadde tatt opp dyrkingen av på Frosta.
Kornet ble malt av en 82 år gammel møller i Skjelstadmarka.
"Og dit må dokker fer å sjå på mølla. De e ein opplevelse"
sa baker Arntzen.
Og det har vi gjort.
Å ja, det var en stor opplevelse.
En mølle som er inntakt som den startet i 1937.
Samme maskiner som den gangen.
På en måte et museum, i drift.
I tillegg to "nyoppbygde gamle" hus, se plaketten under:
Kveinnhuset
Tørkhuset og ovn for tørking av korn
Stryket og kveinnkaill
Uteområdet nedenfor kveinnhuset og tørkhuset
Petter kan fortelle at her er det gudstjeneste når Skjelstadmark Bondekvinnelag arrangerer julemarked på tradisjonelt vis.
Den store turbinen ble innkjøpt i 1936
Den store mølla
Klenodier: Petter Fossan har fulgt godt med på det som har foregått på møllefronten i sitt lokalmiljø og har sikret seg noen gamle maskiner som ble brukt på andre møller.
Maskiner som fortsatt er i bruk.
Det minner meg om et besøk jeg hadde på en annen mølle.
Valencia, Spania. Det var bearbeiding av ris. Og der kunne mølleren fortelle at det var bare de gamle maskinene laget i tre som kunne få frem den riktige smaken på riskorn. Dette var spesielt viktig i produksjonen av spanias beste ris.
Bombarisen.....men det er en helt annen historie.
Saga var en viktig inntektskilde:
Alle som hadde tilgang på vann og turbin for å få dette til å gå rundt kombinerte produksjon av mel med sagbruksarbeidet.
Turbinen ankom Hegra Stasjon i 1936 og ble fraktet med hest opp til Skjeldstadmarka og Fossan Mølle. Petter forteller at det var et arbeid som ble gjennomført som dugnadsarbeidet fra bønder i bygda. Det var selvsagt viktig å få opp en mølle så nære åkeren som mulig.
Soinnhuset: Her tørkes og røykes korn som skal brukes til ølbrygging. Det går ca.130 kg korn opp i plata over ovnen.
Ørder, det er or, er vedsorten det fyres med.
Jeg hadde aldri hørt ordet: Soinnhus før
Samme kveld som jeg besøkte Petter Fossan var det et innslag på lokale nyheter om en lokalt bryggeri på Tautra:
Klostergården. De har startet med produksjon av whisky og hadde bygget et stort: Soinnhus med tre ovner. Kapasitet ca.180 kg. Soinnhuset på Fossan er ikke langt etter. Det har en kapasitet på ca.130 kg.
Huset fra Petter Husan sin mor ble flyttet fra Rådalen i Skjelstadmarka. Det ble tatt med kran og flyttet i to deler.
Det er Råtrø slekta.
To årganger 35: Petter Olav Fossan og Jan Gustav Sørmo
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar