onsdag, desember 20, 2017

Nidar sjokoladefabrikk og Domen

Igår fikk jeg julepost fra søstra mi, Astrid, som bor i Frankrike.
Hun sendte gode ord, som hun er veldig flink til, men også mørk sjokolade med følgende tekst:
"Bjørn, du som er vokst opp med Nidar. Der var det vel litt mørk sjokolade?"

Det fikk meg til å minnes og å reflektere omkring nettopp Nidar. Min far, Henry, og hans livslange forhold til sin arbeidsplass på Nidar.
Han ble ansatt på Nidar i 1932, 17 år gammel.
Her er det mange ting å minnes, men akkurat nå var det refleksjonen om mørk sjokolade.

Domen "Kokechokolade", var nettopp en slik mørk sjokolade. Og som navnet forteller var det Nidar sin kokesjokolade. Det var derfor også den billigste sjokoladen å få kjøpt i butikk.
Vi barna var selvsagt alltid på jakt etter "snavvel"  
Husmødrene var veldig oppmerksom på at Domen, som ikke bare ble brukt til å koke sjokolade, men enda mer til bruk i kakebaking var utsatt for tyveriforsøk og den ble derfor godt gjømt i kjøkkenskapet.
Faktisk kan vi nesten si at mørk sjokolade var det vi hadde sterkest forhold til i barneårene.
Det var da mørk sjokolade ble produsert fra "grunnen" av på Nidar.
De kjøpte inn kakaobønner som ble brent på fabrikken og det ble virkelig ikke "jukset inn" stoffer som kunne ødelegge det gode produkt. 
Testen på om sjokoladen var, og det er det samme idag, er om den er hard å bryte over. Det skal høres et tydelig "knekk" når du bryter biter av sjokoladen.
Markenavnet, Domen, etter Nidarosdomen var et symbol på kvalitet. 
Fjellseter, oppkalt etter utfartsstedet i Bymarka var luksusvarianten av Domen. Det var Nidar sin mørke spisesjokolade.
Disse gamle og spesielt gode merkenavn ble rasert av Nora og Orkla da de tok over eierskapet av Nidar på 70 tallet.
Da var det navn som New Energy og andre fancy engelske merkenavn som skulle være den norske sjokoladen fra Nidar.
En stor markedsføringsflopp, en kraftig reduksjon av kvaliteten på sjokoladen.
Et "sidespor" som parkerte fabrikken og nytenkning og innovasjon helt frem til idag.
Da er det ekstra hyggelig i høst å lese om at Mokkabønner, en av Nidars første produkter er det som holder best stand sammen med Stratos som ble lansert i 1937.
Kilder:
Wikipedia
Wikistrinda

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar