fredag, januar 23, 2015

Skrei - Skridaren - Vandreren

Skrei er en av få norske ord som er blitt internasjonal. Det kommer fra det gammelnorske ordet: Skridare, vandreren. Og det er nettopp det skreien er, en vandrer. Kommer fra Barentshavet i desember. Først til kysten av Finnmark og skrider sørover norskekysten iløpet av våren, så langt sør som til mørekysten.
Johan Bojer:
Den er i Norge blitt mye mer enn mat. Dagliglivet og derved også kulturlivet har blitt sterkt påvirket av Gadus morhua, det latinske navnet, på skreien. Her er et typisk eksempel på denne påvirkningen:
Johan Bojer, forfatteren fra Rissa i Sør Trøndelag, kanskje mest kjent for boka: "Den siste viking" , bodde flere perioder i Paris. Han var selvsagt endel av det store norske kunstmiljøet i Paris på denne tiden, men hadde også en stor fransk omgangskrets. En av hans nære venner var utgiver av en av de største aviser i Paris. Johan hadde selvsagt ved flere anledninger fortalt sine gode venner om skreien og Lofotfiske. Den franske avisutgiveren spurte derfor Johan Bojer om han ikke kunne skrive om dette spesielle fisket i hans avis som føljetong. Det var vanlig at aviser hadde slike litterære føljetonger. Slik ble romanen "Den siste viking" først skrevet på fransk og publisert ie en Paris avis, før den ble publisert som norsk bok i 1921. Den kom også ut på rumensk og polsk samme året. På fransk ble den publisert i 1922.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar