Consorzio Vacche Rosse
skriver på sin hjemmeside at de røde kyr er:
Parmigiano Reggiano sin mor.
Osteevangelisten, Jan Peter Aursnes skriver i sin blogg:
Osteperler:
Om forskjellen mellom de forskjellige typer parmesan, og at alt handler om kvaliteten på melk. Altså hvilken type ku og ikke minst hva kyrne spiser.
Og her er vi ved uttrykket:
"Mothers of Parmigiano Reggiano". Hvor kommer denne røde kua fra? Den ser jo ut som som en norsk rød ku.
Og det er kanskje det som er tilfelle. De røde kyrne i Italia kom opprinnelig fra norden. I teksten på Consorzio Vacche Rosse sin hjemmeside står det at de kom med barbarerne, kan like godt oversettes med vikinger som var datidens barbarere.
Kyrne havnet i kloster hvor munkene var de første som laget parmesanost.
Les mer her!
Anbefaler også artikkelen i Osteperler:
DET ER PARMIGIANO REGGIANO OG SÅ ER DET PARMIGIANO REGGIANO
SALT FAT ACID HEAT på Netflix er også en god presentasjon av parmesan ost produksjon fra de røde kyr i den første episoden om FAT
Helt til slutt en forbrukeroppgave.
Neste gang du skal kjøpe parmesan spør om de har fra de røde kyrne. Forresten kan du jo også spørre neste gang du skal spise på restaurant om de har denne kvaliteten parmesan.
Fromagerie, Valkyriegaten 9, 0366 Oslo er den eneste ostebutikken, jeg vet om, i Norge som selger parmesan fra røde kyr.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar