tirsdag, februar 07, 2017

Nordlendinger åpner Festningsalmenningen for kulturlivet.

Nordlendinger åpner Festningsalmenningen for kulturlivet.
- Vi ønsker at byfolket skal bli mer opplyste om havet, sier arrangør.
- Jeg tror dette kan markere starten på hva Festningsalmenningen kan bli for Oslo i fremtiden - en kulturell møteplass, sier Erlend Mogård-Larsen. Han er prosjektleder for SALT, det «nomadiske kunstprosjektet» som står ute på Langkaia 1 i Bjørvika i Oslo.
På den tidligere havnen står fire trekantede konstruksjoner som alle er levninger av gamle, nordnorske fiskehjell fra Lofoten. Den ene er bygd om til et amfi og en badstue med plass til 125 mennesker. Den andre er et arrangementslokale og de to resterende kan brukes som konsertlokaler med plass til opptil 400 personer.
- Kunsten vi kommer til å vise frem her skal løfte folks interesse for havet, sier kurator for prosjektet, Hilde Methi.
Tilrettelegger byen for folket
Konstruksjonene åpnes opp for publikum 10. februar og skal stå i Bjørvika frem til høsten 2018. Visjonen fra Oslo havns side er å tilrettelegge et tidligere lite tilgjengelig område for publikum.
- Vi hadde en ledig tomt og ønsker å bidra til å aktivisere havnepromenaden. Det er et stort byrom som tåler store kunstverk, sier Åsa Kihlander Nes, direktør i Eiendomsavdelingen i Oslo havn.
Festningsallmenningen er bare én av allmenningene i Bjørvika som skal byutvikles.
- Målet er å utvikle hele havnepromenaden i Oslo til en attraksjon og møteplass hele veien rundt, i tråd med Fjordby-planene, sier Karianne Kampevold Sætre, avdelingsdirektør for kulturutvikling i Oslo kommunes kulturetat.
Hun ser SALT som et godt prosjekt i den forbindelse, fordi det skaper en aktivitet i et område som ellers er lite brukt av folk.
Oslo kommune har i 2017 tildelt 250.000 kroner til byutvikling i området til et treårig prosjekt. I ettertid skal det bygges noe mer permanent, men hva er enda ikke bestemt.
Fremmer miljøsaken
- Miljøforurensningen er blitt så alvorlig at kjøttet til måkene og isbjørnen er blitt for giftig til å kunne spises. SALT skal være en miljøvekker, sier Mogård-Larsen.
Blant de kulturelle installasjonene i SALT er lydopptak av spekkhuggere og deres båttrafikkerte omgivelser under vann, foretatt av lydkunstner Jana Winderen. I tillegg til andre kunstinstallasjoner og konserter, skal de hver uke ha ulike forskere på besøk som skal formidle havforskning.
Arrangørene i SALT-prosjektet sier de ikke ønsker å være aktivister, men aktører i miljøsaken og i å formidle kunnskap om den norske kystkulturen. De ønsker å få byfolk til å bry seg mer om havet.
- Til tross for at vi har en av verdens lengste kystlinjer, så har folk generelt lite kunnskap om havet, sier Inger Marie Ommedal, copilot i SALT-prosjektet.
Et personlig prosjekt
Ideen kom i 2010, da fiskehjeller på Svinøya i Svolvær skulle rives til fordel for bygging av hoteller. Da lagde Mogård-Larsen og Helga-Marie Nordby kunstfestivalen LIAF under hjellene.
Han forteller at prosjektet er blitt personlig, ettersom han vokste opp i en kystkultur i en tid hvor oljeindustrien har hatt statsapparatets oppmerksomhet.
- Den norske kystkulturen har vært like viktig for å bygge dagens velferdsstat. Vi må ha statlig kontroll over havene, sånn at de ikke blir privatiserte. Havet er den viktigste ressursen vi kommer til å ha i fremtiden, både hva gjelder mat og energi, sier han.
Lang vei dit
Høsten 2015 ble dramatisk for SALT-prosjektet. Driftselskapet som finansierte prosjektet, Langferd AS, hvor Mogård-Larsen var styreleder, ble slått konkurs. Årsaken til det økonomiske havariet var at en av hjellene kollapset etter at en liten storm avslørte feil i konstruksjonen.
- Det er et vanskelig prosjekt å få opp å stå og det har vært økonomisk krevende. Få forsto hva det faktisk dreide seg om. 8000 mennesker kom til den bitte lille øya tolv mil fra Bodø. Flere gråt på åpningsdagen, det traff noe i dem. Det er lett å glemme sin fortid, sier Mogård-Larsen.
Alle eiendelene i SALT-prosjektet ble kjøpt opp av Havferd AS. I høst fikk de refinansiering fra private eierinteresser.
- Vi måtte bare fortsette, ideen til prosjektet er så sterk, sier Mogård-Larsen.
FAKTA
SALT i Bjørvika
Et kunstprosjekt med pyramideformede reisverk, såkalte fiskehjeller eller hesjer.
Hjellene er designet av Rintala Eggertsson Architects.
Området åpner fredag 10. februar i skumringstimen.
På åpningskvelden blir publikum servert bacalao, lydkunst av Jana Winderen og Margrethe Pettersen, klubbkveld med Bjørn Torske, m.m.
Byggene skal stå til og med 31. oktober 2018. Planen etterpå et at prosjektet skal turnere også utenfor Norges grenser.
Norsk Kulturråd, Bymiljøetaten og kulturetaten i Oslo kommune støtter prosjektet finansielt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar