mandag, oktober 28, 2019En lysende el-Fremtid av Fred Johansen

Klassekampen 28.10.2019
Med den første høststormen som rammet kysten vår, kom en fornyet undring over hvorfor Norge har satset så relativt beskjedent på utnyttelsen av de enorme kreftene langs en kyst på flere tusen kilometer.

Vi vet i dag at det finnes langt mer energi i verdenshavenes bølger enn i vind- og vannkraft. Jeg mener debatten bør tas – når vi ser hvor kontroversiell landbasert vindkraft har vist seg å bli, og når klimakrisen knapt kan la noe forbli uprøvd.

Skottene har for eksempel etablert et tidevannskraftverk mellom sin kyst og Orknøyene, som i dag forsyner nær halvparten av befolkningens el-behov.

Et pilotprosjekt på Sunnmøre leverer i dag strøm til nettet, med en teknologi som skal minne om en sykkelpumpe.

Siden 1799 er det utviklet et stort antall varianter av kraftutvinning fra havets evige bevegelser. Det ville undre meg om vi ikke skulle makte å produsere «havstrøm» med akseptable driftsutgifter – om vi med dagens kunnskaper satte inn tilstrekkelig ressurser.

Som en begynnelse kan man hente 150 millioner som i dag brukes på å lete etter mer klimakatastrofe i Barentshavet; tidligere fossilingeniører vil få en lysende el-fremtid!

Fred Johansen, Sørreisa
f-hjaljo@online.no

Linker:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar