tirsdag, november 20, 2018

Matprisen 2018 kokkeprisen: Astrid Regine Nässlander (26)


Astrid Regine Nässlander fikk kokkeprisen på Vippa, mandag 19.11, i Oslo under årets: 
Matprisen 2018

Å få kokkeprisen er en kjempestor ære, først og fremst. Det er et kvalitetstempel i den norske matbransjen som jeg setter stor pris på, samtidig som jeg er overrasket, sier Astrid Regine Nässlander.
Siden februar 2017 har Nässlander jobbet som kokk på Manshausen Island, et lite boutique-hotell startet av polfareren Børge Ousland på øya Manshausen, et gammelt fiskevær utenfor Steigen. Mandag kveld mottok Nässlander prisen under utdelingen av Matprisen på mathallen Vippa i Oslo sentrum. Matprisen gis på bakgrunn av Nässlanders sterke engasjement for lokale råvarer, bærekraft og gjenbruk.
Jeg bryr meg veldig mye om alt som har skjedd før maten kommer på tallerkenen og hva som skjer etterpå. Det er viktig for meg å tenke helhetlig rundt maten, sier Nässlander:
Jeg lager mat til sultne folk som har vært på fjellet hele dagen.
Å jobbe midt ute i havgapet er en daglig påminnelse om hva man kan være med på å forbedre — eller ødelegge. Derfor tenker jeg veldig mye på emballasje, og på søppel, sier Nässlander.

Da Børge Ousland først tilbød henne jobben, hadde Nässlander én betingelse — hun måtte få mulighet til å lage en skikkelig kjøkkenhage i tilknytning til hotellet. De siste årene har hun forvandlet en av øyas gjengrodde potetåkre til en «profesjonell liten hage», med alt fra urter til salater, kål og rotgrønnsaker. Tanken er at det alltid skal være noe fra hagen på tallerkenen. For både Nässlander og Ousland er det viktig med en høy grad av selvforsyning. Brødet som serveres baker hun selv (på økologisk mel). Mye av torsken, seien og kveiten som serveres er selvfisket. Fra kontakter i Salten får Nässlander elg og rein, og hvis det nødslaktes et sted i kommunen får Nässlander som regel beskjed. Brunostskalkene fra frokost-buffeten blir kokt til prim. Nässlander opererer med «strenge regler» for matsvinn, og hun jobber stadig med eksperimenter som kan gjøre driften enda mer bærekraftig. For neste grosesong har hun en plan for å gjøre seg mindre avhengig av en ingrediens hun er «utrolig lei» av å få tilsendt: sitron til fiskerettene hun serverer.
Les på DN SMAK, klikk her!
http://www.manshausen.no/


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar