onsdag, november 11, 2015

Hodesylte

Bilde fra matprat.no
Når vi nærmer oss juletid dukker det alltid opp minner om julemat fra bestemødre og svigermor. Hjemmelaget hodesylte var en av deres spesialiteter. Her er en oppskrift, hvor du selvsagt kan lage din helt spesielle krydderblanding. svinehode kan du bestille hos din kjøpmann, iallefall om det er en ferskvareavdeling.
Denne oppskriften blir ca.1 kg.
Halvt svinehode legges i kaldt, rennende vann i 6-8 timer. Alternativt skifte av vann flere ganger og gjerne over natten.
Legges i en kasserolle sammen med 0,5 kg svinebog.
Hell over kokende vann og la det stå og trekke, ikke kokes, i 2-2,5 time.
Skjær av svoren så den er hel. Skjær kjøtt og svor og legg det hver for seg i skiver eller strimler.
Legg et klede i en bolle med litt høye kanter. Skjær til en runding av svoren og legg den i bunnen. Resten av svoren finhakkes og brukes som fyll i sylta.
Krydderblanding:
1 og en halv spiseskje salt
1 teskje pepper, hele pepper kan også brukes.
Halv teskje malt nellik
Halv teskje malt allehånde
1 teskje malt ingefær
2 teskjeer gelatinpulver
Alt blandes godt og drysses over hvert lag.
Kjøtt og flesk, lagvis oppå svoren.
På toppen et "lokk" med svor, tilsvarende det i bunnen av bollen.
Kledet brettes stramt rundt sylta og alt "syes"/bindes sammen med bomullstrå.
Legges tilbake i kokekraften og varmes til 90 grader, skal ikke koke, i ca. en time.
Legg på press, svakt til å begynne med, tyngre etterhvert som sylta kjølner. 
Oppbevares i:
Svak salt/oppbevaringslake:
5 liter vann
300 gram salt
1 spiseskje sukker
Alt røres sammen i et kar/kasserolle el.lignende, til at er oppløst. Oppbevares kjølig. Julepålegget, sylte, rull og lignende oppbevares best på denne måten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar